Εύκολη υπόθεση τα κομπλιμέντα στην εποχή μας, σχεδόν παιχνιδάκι· καιροσκοπικά ή μη, θα σε κοιτάξουν περαστικοί στο δρόμο, θα σε πλησιάσουν θαμώνες στο μπαρ, θα σου την πέσουν διαδικτυακά, πρώην θα σου πουν πόσο άλλαξες, αδυνάτισες, λάμπεις και είναι πια τόσο συχνό που σχεδόν χάνει την ουσία του. Γιατί, κακά τα ψέματα, το να χαρακτηρίζεις κάποιον «όμορφο» είναι ένας πολύ τεμπέλικος όρος να του προσδώσεις και η ομορφιά ένα εξαιρετικά ανούσιο χαρακτηριστικό να σταθείς, ιδίως όταν αφορά τον άνθρωπο που διάλεξες να έχεις στο πλάι σου, ιδίως όταν δεν τον διάλεξες μόνο γι’ αυτό.

Μην αγαπάς λοιπόν κανένα για την ομορφιά του αν δε θες να τον γεμίσεις ανασφάλειες.·
Αν ερωτευτείς κάποιο πλάσμα νοήμον, θα ξέρει καλά πως η ομορφιά βρίσκεται εκεί έξω σε υπερπροσφορά και θα συνεχίσει να υπάρχει πάντα, δεν ξεχωρίζει για πολύ τον άνθρωπο από τη μάζα ένα καλοσχηματισμένο πρόσωπο ή ένα ωραίο σώμα.
Τον ξεχωρίζει ο τρόπος που κοιτάζει, που μιλάει, που σκέφτεται.

Να λες στον άλλον πως αγαπάς τον τρόπο που γελάει με τα αστεία σου, ακόμα και τα πιο ηλίθια, πως λατρεύεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τις καταστάσεις, την ικανότητά που έχει να σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά, πώς γελάνε τα μάτια του όταν μιλάει για όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία παθιάζεται· εξήγησέ στον άνθρωπο που επέλεξες να έχεις δίπλα σου πόσο θαυμάζεις την ικανότητά που έχουν τα χέρια του να σε γαληνεύουν και να σε τσιτώνουν την ίδια στιγμή, μόνο, σε παρακαλώ, μην κρατάς κανέναν κοντά σου κανέναν επειδή απλά έτυχε να είναι όμορφος.
Κι εκείνη· αρκετά την πίεσε η μόδα και η κοινωνία να είναι αντάξια πλασματικών προσδοκιών, κουράστηκε. Εσύ ερωτεύσου την από λίγο κάθε μέρα για τον τρόπο που νιώθει άνετα με το δέρμα της, με τις ραγάδες, τις ατέλειές της και το πρησμένο της πρόσωπο όταν ξυπνάει το πρωί.
Άλλωστε οι άνθρωποι που αγαπάνε τα ελαττώματά τους, αγαπάνε με την ίδια ευκολία και τα ελαττώματα των άλλων, είναι τόσο απλό, κι αν έχεις αρκετά από αυτά, τότε σίγουρα έτσι θέλεις να αγαπηθείς κι εσύ.
Εκτίμησε τον τρόπο που κινείται στο χώρο λες και της ανήκει, μα εκτίμησε εξίσου και τις στιγμές που νιώθει ευάλωτη ή χάνεται, γιατί οι στιγμές αυτές υπάρχουν συχνά και θα έρθει η ώρα που θα βαρεθεί να σου τις κρύβει. Μην προσπαθείς να τη σώσεις, δε χρειάζεται, αρκεί να της δείξεις με τρόπο δικό σου πως όπως και να ‘χει εσύ είσαι εκεί. Τα άλλα, πίστεψέ με, θα φροντίσει να τα κάνει μόνη της.
Αγάπησε την επειδή της αρέσει να μαθαίνει, να εξελίσσεται, να μη μένει στάσιμη, να μην έχει στέκια, να μην είναι σήμερα ο άνθρωπος που ήταν χθες, επειδή νιώθεις σπουδαίος που μέσα σε όλο αυτό το κινούμενο χάος της επέλεξε ως μοναδική σταθερή εσένα. Μείνε κοντά της για όλα εκείνα τα βιβλία που αγοράζει αλλά δεν προλαβαίνει ποτέ της να διαβάσει, για όλες σας εκείνες τις πρώτες φορές που με ευκολία έκανε δεύτερες, τρίτες και δέκατες, για τις ηλίθιες μουσικές που ακούει στο αυτοκίνητο, στάσου πλάι της για όλα εκείνα που ο υπόλοιπος κόσμος, όλος εκείνος ο συρφετός που απλά τη λέει «όμορφη», αγνοεί.
Μείνει εκεί για όλες εκείνες τις κρυφές πτυχές της, τα σκοτεινά σημεία και τα αμέτρητα επίπεδά του χαρακτήρα της. Δείξε της πως για σένα δεν είναι ένα απλό, καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο, μα βιβλίο ολόκληρο, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που είσαι διατεθειμένος να διαβάσεις σελίδα-σελίδα παρά το δύσκολο συντακτικό του, να ψάξεις για κρυφές εικόνες, διπλά νοήματα και να δεις ανάμεσα στις γραμμές. Μείνε εκεί επειδή αδιάσειστα πιστεύεις πως είναι καλύτερη από εσένα, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μα για εσένα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και το βλέπεις σαν τιμή και πρόκληση, όχι σαν λόγο για να αισθάνεσαι μειονεκτικά.
Μην αγαπήσεις ούτε αυτήν, ούτε κανέναν άνθρωπο για έναν παράγοντα τόσο συγκυριακό όσο η εμφάνισή του. Αγάπησε, ερωτεύσου ή θαύμασε τους ανθρώπους για όλα εκείνα τα κομμάτια του εαυτού τους που έπλασαν μόνοι τους και πείσε τους με τις πράξεις σου πως είναι ασφαλές να νιώσουν κι αυτοί με τον ίδιο για εσένα· επειδή στ’ αλήθεια, αν αύριο γινόταν κάτι κι έπαυαν να είναι πια όμορφοι, για εσένα θα εξακολουθούσαν να είναι οι ίδιοι πανέμορφοι άνθρωποι. Έπειτα το μόνο που έχεις να φροντίσεις είναι να μην τους απογοητεύσεις.
Ξέρεις, οι πραγματικά όμορφοι άνθρωποι δεν παίρνουν στα σοβαρά την ομορφιά τους, οπότε αν θέλεις να σε προσέξουν ή να είσαι γι’ αυτούς ξεχωριστός, μη μένεις εκεί.
Επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξέρουν πως υπάρχουν αμέτρητοι όμορφοι άνθρωποι στον κόσμο, ίσως πολύ πιο όμορφοι από αυτούς και ξέρουν πως η ομορφιά είναι κάτι που ορίζεται αυθαίρετα από την κοινωνία κι αλλάζει ανάλογα με την εποχή.
Οι πραγματικά όμορφοι άνθρωποι γνωρίζουν πως η ομορφιά ξεθωριάζει γι’ αυτό και δε μένουν εκεί, αλλά φροντίζουν να είναι εξίσου όμορφο και το μέσα τους, καθώς ξέρουν καλά πως αυτό δεν ξεθωριάζει ποτέ.
Αν λοιπόν αλήθεια πιστεύεις πως δεν είναι απλά μια ακόμα όμορφη από τις εκατομμύρια όμορφες που υπάρχουν στον κόσμο, μίλα και φέρσου της σαν να είναι για εσένα η μαγικότερη ύπαρξη στον κόσμο· αν όντως έχεις στα χέρια σου το πραγματικά υπέροχο πλάσμα που πιστεύεις πως έχεις, τότε το ξέρει πως δεν είναι, μην ανησυχείς. Σου βάζω στοίχημα όμως πως για εσένα ίσως και να προσπαθήσει να γίνει.

via

ομορφιάγυναίκαόμορφοι άνθρωποισχέσεις και σεξ